torsdag 10 maj 2012

Möte med bankonsulenten.

Gårdagen blev lika intressant och rolig som jag hade hoppats, Bankonsulenten över norrland, Boel Pettersson, var på besök.
Hon är som ett bollplank för oss som jobbar med golfbaneskötsel och håller även i lite utbildningar och dylikt (och gör nog mycket mer som inte jag vet).
Hon kommer och hjälper till helt utan att det kostar oss något, så de är ju väldigt tacksamt.
Vi gick igenom hål för hål på banan och berättade om problemen som finns och hon kom med förslag på åtgärder och vi berättade lite om våra tankar och planer.
Mycket var sådant som vi redan snackat om, kolla dräneringarslangarna så att dom inte satt igen, fäll träd och rensa ur diken och gräva nya. Det är mycket som skulle kunna göras väldigt snabbt och enkelt om man bara har tillgång till en grävmaskin. På många ställen räcker det med att skrapa ur vegetationen ur dikena för att få vattnet att rinna undan bättre, på många ställen rinner det inte alls.
Rensa utloppen och försöka spola dräneringsrören är något som vi verkligen prioriterar, för det går förhoppningsvis relativt fort och det kommer säkert göra stor skillnad på många ställen. Vi får se hur vi lyckas med att spola rent dom, i värsta fall så är det för igensatt, men de är ju absolut värt att försöka. De är ju dumt att inte få användning av dom rör som redan är nedgrävda.
Trädfällning är ju på många ställen en markägarfråga på våran bana, men de är ju bara att göra så mycket vi får och kan för att göra det så bra som möjligt.

På några få greener har det kommit in mossa och det är även det en åtgärd som vi ska försöka fixa snabbt, för mossa sprider sig ju fort så de gäller att ta tag i det på en gång. Då är det mekanisk bekämpning som är det ända som hjälper, en stålkratta och riva upp den och på med ny sand och så nytt gräs och därefter försöka få gräset att växa upp snabbt och hålla det starkt för att hålla mossan borta.

Vi kommer även dressa upp vissa ställen på greenerna där det ofta står vatten, för att få vattnet att rinna av. Det var det billigaste sättet enligt Boel så vi kör på det. Kan nog bli en stor förbättring.
På några greener så har dräneringsrör skjutit lite grand och där ska vi också försöka dressa upp så att vi får en jämnare finare yta att spela på.

Annars var det en del snack om stödsådd (så i frön på ytor som inte tar sig så bra själv), hur man dränerar smartast och mycket mycket mer. Jag gick ifrån dagen och var riktigt nöjd med mötet. Vi fick mycket bekräftat att vi tänker och gör rätt och jag lärde mig en hel del nytt. Det är kul att snacka med henne för hon är ju runt på dom flesta banor och kan berätta hur man gör på andra ställen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar