tisdag 7 augusti 2012

Oj vad tiden går.. Jag tyckte inte det var mycket mer än en vecka sen jag skrev sist, men det var det visst...

Iaf vi har haft en tävlingsvecka och de är ju en vecka med mestadels bara klippning för oss, för att hålla gräset på en bra nivå hela veckan. Vi såg till att klippa ruffen två ggr på dom ställena där det växer mycket för att slippa dom där fula strängarna och klumparna med gräs som annars kan bli.
Det är kul att jobba när man ser att det är mycket folk ute på banan!

För en vecka sedan fick vi tillbaks våran redskapsbärare från motorrenoveringen så nu är den i kanonskick, vad bra den går till skillnad från innan, nu märks det hur sliten den var!
Så vi har kunnat vara ute och gödslat med vårat flytande gödsel igen. Känns bra då vi innan fått använda vårat fasta gödsel från våran reserv, och de vill vi ju inte använda upp för mycket av.

Knivluftning.

Vi var i slutet av förra vecka ute och luftade våra greener och tees med våran knivluftare. Otroligt smidig luftare som går väldigt fort att köra med och påverkar spelet väldigt, väldigt lite.
Det är en rulle med knivar på som man drar efter traktorn och på så vis sticker den några cm djupa hål i marken.

Sprucket bevattningsrör.


Ett rör som satt utanför klubbhuset hade spruckit i infästningen, det måste ha varit en bra smäll då de är väldigt högt tryck i ledningarna. Jag märkte det när jag skulle spola av min maskin och det var inget tryck, efter lite sökande efter problemet så hittade vi det ganska snabbt. Vi hade som tur var ett reservrör i maskinhallen. Om vi inte hade haft det och det hade varit torrväder och vi nyss gödslat så hade vi suttit riktigt illa till. Då hade gödseln kunnat bränt gräset på greenerna och vi hade inte haft så roliga greener mer. Så känsligt kan det vara, men nu har vi beställt hem ett nytt reservrör så att vi har på lager.

Aspholms slänt.Jens klippte slänten hos Aspholms som vi har på avtal att vi ska göra efter det blommat ut. 

Vartikalskärning och dressning.

Klas vertikalskär.


Jag dressar.

Det här med vertikalskärning och dressning är ett resurskrävande jobb:
-En ska vertikalskära (i två riktningar).
-En ska klippa efteråt för att samla upp skräpet som vertikalskäraren lämnar efter sig.
-En ska köra traktor och åka och hämta sand till dressarn.
-En kör dressaren.
-Den som klipper greenerna kör sedan en så kallad dressmatta efter att man fått ut sanden, jag glömde ta en bild på det men man drar alltså en gummimatta med en massa hål i efter en maskin och drar ut sanden så att det blir jämnt och fint och så att sanden åker ner i gräset.
Det krävs alltså fyra eller fem personer för att få det att flyta smidigt och det tog drygt en dag för alla greener.

11ans green.


11 green som vi lade på ny såbädd på i våras har tagit en väldig tid på sig i jämförelse med vad jag hade fått höra att det skulle göra. Det har varit frustrerande, stora delar har varit väldigt bra väldigt länge men det är några små ytor där det vägrat ta sig. Vi har stödsått i omgångar, gödlsat och vattnat men de har inte velat tagit sig. Delvis kanske på strulande bevattning under vissa delar av sommaren då det även varit väldigt torrt men vid det här laget borde det verkligen tagit sig bättre, men nu har det börjat kommit lite smått i dom flesta av dom gräsfattiga punkterna. Det borde inte dröja så länge tills vi kan öppna den, vi dressade den idag med ett hyffsat tjockt lager sand för att jämna till den lite och kommer köra några omgångar till på den. Vi stödsådde idag med ännu mer frö där det inte tagit sig, så nu jäklar måste det börja växa även där!

Jag har hört att det givetvis och fullt förståerligt finns folk som har mycket funderingar på 11ans green och varför den är så seg. Man har sagt att när man sår på gräsmattor hemma så tar det sig på några dagar eller nån vecka. Men det är skillnad på gräs och gräs. Frömixarna man köper till hemmagräsmattan innehåller flera olika grässorter, däribland några väldigt snabbgroende som tar sig fort men som inte är så konkurrenskraftiga i längden, men då tar det andra gräset över istället. En sådan gräsmix skulle inte göra sig så bra på en green då det dels inte tål den låga klipphöjden och det skulle inte bli en så fin puttyta av det. Vi har sått med den grässort som passar våra förutsättningar bäst i längden.
Som ni märkte var det en väldans fart på växtligheten i teelagningshinkarna innan vi bytte ut till ren sand, och då hade vi just sån där blandning med frön i som man sår med på gräsmattan hemma.

Ber om ursäkt att det tagit mycker mer tid än vad jag först sa, men de är inte mycket jag kan göra åt det förutom att vi gör allt vi kan för att få till det så fort som möjligt. Halva spelsäsongen är ju kvar och jag hoppas att vi kommer kunna få använda 11 green under större delen av resten av säsongen.

Om ni vill läsa mer om dressning, luftning och vertikalskärning mm och varför man gör dessa grejer så har jag skrivit en "guide" i ett tidigare inlägg här på bloggen.

Mvh /JockeInga kommentarer:

Skicka en kommentar