fredag 12 juli 2013

11:ans green, dikesgrävning, röjning och trimning.

Hej!

Nu var det ett bra tag sen jag skrev..

Mycket har varit vanlig skötsel sen sist som jag kan minnas det, Pär och Janne har ägnat ganska mycket tid åt slyröjning då det börjar växa igen rätt mycket på många ställen ute på banan. Vi har lyckats fått tid för lite mer trimning vilket jag vet är välkommet. I övrigt har väl det mesta varit som vanligt, även maskinstrulen fortsätter men löser sig eftersom.

Nu förra veckan och den här har det dock hänt lite extra mycket. Roffe, vår gamla Head greenkeeper har varit uppe och hjälpt oss på banan. Han tog på sig att lägga nödvändig tid på 11:ans green vilket har gett resultat. Den börjar se ganska bra ut nu. Innan Roffe kom så "fulfixade" vi lite med att så i snabbgroende och snabbväxande gräs som inte kommer överleva den korta klipphöjden som vi har på greenerna, men vi sådde i det för att gräsets rötter skulle binda sanden som varit väldigt lös och därför ställt till stora problem så fort vi försökt göra någon åtgärd på greenen med maskiner. Vi har genom tiden sått med en greensort som tål den låga klipphöjden men som är lite segare att etablera sig och vi ska så i med mer av det gräset när vi börjat få en fastare yta. Tills det har tagit sig måste vi klippa med teehöjd på greenen. När Roffe kom hit så har han klippt greenen två gånger om dagen för att den ska täta ihop sig. Han har gödslat och slängt på lite mull och matjord på dom ytor som inte tagit sig för att det ska binda sanden och få en fastare yta samt behålla lite mer fukt. Den här behandligen har verkligen gjort nytta och den börjar som sagt se ganska bra ut och vi är rätt säkra på att kunna öppna den för spel innan tävlingsveckan.

Pär klipper 11:an med handjagaren vi fått låna av Janne.

Den här veckan har vi fått hyra en minigrävare för att rensa ur diken ute på banan, otroligt bra då det på många ställen inte är gjort sen banan byggdes och många diken syns knappt längre. Jag och roffe gjorde en priolista på vilka diken vi tyckte var viktigast att få rensade. Vi började med ett dike på tolvan och fasen vad det kom vatten, helt otroligt. Man kan ju undra vart det har tagit vägen förut. Förmodligen har mycket av det hamnat bakom gul tee på tolvan där det varit väldigt blött och en del har nog runnit från skogen rätt över fairway där som brukar vara väldigt blöt. Sen fortsatte vi med att gräva ett diken inne i skogen bakom och till höger om fjortons green. Vi har sett när vi grävde upp spridaren där att det kommer mycket vatten som trycker på från skogen. Roffe har berättat att kullarna bakom green förmodligen är uppbyggda med mest grusaktigt material vilket kan förklara att vattnet inte stoppats upp av kullarna utan runnit rätt igenom. Vi hoppas att det här kommer göra att greenen torkar upp bättre, för det är ju just nu väldigt blött och sunkigt både i bakkant och vänster sida på green. Sen grävde vi ner en ny dränering i framkant på 13 green för att förhoppningsvis torka upp den ytan bättre där vi knappt kunnat klippa förut utan att förstöra. Diket till höger om 13 green är också urgrävt för att vattnet som kommer från skogen ska rinna undan bättre och inte ligga och trycka på mot 13 greenområde. Vi har grävt stora diket på treans hål från grusvägen fram till vänster om green och även diket i skogen till höger om fyrans tees och första delen av fairway vilket förhoppningsvis ska stoppa upp vattnet som trycker på från skogen. 
Roffe har grävt på dagarna så har jag grävt på kvällen och halva natten för att utnyttja grävaren maximalt den tid vi har den. Sjukt kul är det att köra grävare! 
Det ser nog lite styggt ut nu med en del jordhögar där vi grävt men vi jobbar på att få undan dom så fort som möjligt. Men det jävlas med oss som vanligt med först en fälg på traktorn som var inne på lite renovering och en hydraulslang på traktorsläpet blev det läckage på nästan direkt när vi fått tillbaka hjulet. När det var fixat så är det ett av hydrauluttagen på traktorn som började läcka. Men de är ganska snabbt fixat men ändå väldigt frustrerande när man vill få lite flyt och få undan alla högar..


12:ans dike från två olika vinklar.


Gräver ner dränering framför 13 green.

Rör, dräneringsgrus och markduk runt det för att hindra jorden att rinna in i dräneringslagret.

Igenlagt, förutom två ställen, ett där vi ska fixa med en gammal dränering och i änden ska vi sätta en brunn.

13:ons dike till höger om green.

Sist men absolut inte minst ett enormt stort tack till Roffe som kommer hit och jobbar gratis i två veckors tid, otroligt värdefullt! En skön lirare som är intressant att lyssna på med alla hans erfarenheter både från denna bana och om skötsel i allmänhet. Mycket bra grävt och jobbat Roffe!


//Jocke

Vill även tacka dom som varit ute och gjort sina arbetsdagar som har gjort ett otroligt bra jobb allesammans! Om fler vill komma ut och göra sina arbetsdagar så är det väldigt välkommet, hör av er till Janne på 0647-20609 eller mig på 
070 276 64 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar