tisdag 26 augusti 2014

-Ett väldigt sent första inlägg- En kommentar från mig. /Jocke

Hej igen allesammans!

Jag ber om ursäkt att jag inte skrivit något hittills, men jag skriver ju på min fritid och i början av säsongen var det fullt upp med att träffa kompisar, familj och styra upp allting efter min vinter i Nya Zeeland och sen har jag gjort så mycket på fritiden denna sommar så den lilla tid jag varit sysslolös så har jag helt enkelt inte haft ork att ägna de timmen åt att skriva. Förr om åren har man ju kunnat skrivit när det varit regniga dagar men det har ju knappt varit några. :)

Men, men om det är nått år jag kanske borde skrivit så är det detta när vi haft stora problem med greenerna.

Jag tänkte börja med att ge min förklaring till varför så är fallet för jag har hört och förstår att det är det folk undrar över då dom ju är det viktigaste på hela banan.
Det började med en väldigt tuff vinter, eller ja man kan lätt tro att den var gynnsam då den var mild och i stort sett snöfri enligt vad jag har hört, var ju som sagt inte i här i vintras själv.
Jag fick dock bilder av Janne från banan i mars nån gång och det var bara ett tjockt istäcke, det värsta möjliga för gräset. När det dessutom är många temperaturförändringar från varmt till kallt och utan snötäcke så är det inte alls bra. Jag förstod då att de här kommer bli mycket jobb för att få till greenerna igen, gräset kommer inte att ha överlevt. Isen gör nämligen att det blir isbränna, dvs att gräset inte får tillgång till någon luft och syre och på så vis kvävs till döds. Det som normalt ska göras då är att man under den istäckta perioden ska få hål på isen på nått sätt. Antingen hacka hål med luftare eller liknande eller lägga på mörk sand eller lekakulor eller sådant som smälter hål i isen. Vi har ju dock anställning från början på maj till mitten av oktober så det går inte för oss att ta hand om detta vilket gör att gräset en vinter som tex denna inte har en chans att överleva.

Nog om bakgrunden till den dåliga säsongsstarten.
Det vi då senare får göra som vi även gjorde i fjol var att vi får så i greenerna med nytt frö. Med mycket vattnande men en kall period så fick vi gräset att börja gro på dom flesta ställena sakta men säkert och jag väntade och hoppades på att dom ytorna som inte tagit sig skulle ta sig. Men det gjorde dom inte riktigt och vi hade använt upp allt vårat frö vid första sådden. Det är det här jag lärt mig nu, att jag skulle inte ha väntat utan jag skulle frågat Janne om mer frö direkt för att så i dessa döda ytor igen och ge dom ett nytt försök med mycket vattnande, men då jag vet att klubbens ekonomi är hårt ansatt så drog jag på att fråga om fröbeställningen, väldigt dumt tycker jag så här i efterhand, men, men de är för sent nu att ändra på. När jag väl nämnde det för Janne var det utan nån tvekan och med fullt stöd från honom som jag fick beställa mer frö. Vi beställde och sådde i dom döda ytorna men nu började spelet och greenfeegäster komma och möjligheten att hålla greenytorna fuktiga med enbart bevattning är omöjligt då vi måste vattna varje green 5-6 gånger under dagtid. Då skulle vi inte haft många nöjda spelare som kommer in efter 18 hål. Så vi stödsådde lite på vinst och förlust med en förhoppning om att de skulle bli regniga 10-14 dagar framöver vilket var vår enda chans att få fröna att gro. Men alla vet ju sen hur det gick, det var i slutet på juni och under hela juli var det väl knappt en endaste regndag, nån åskskur var det väl men dom hjälper ju tyvärr inte då ytan måste som sagt vara konstant fuktig om nått ska kunna börja gro. Med greener som torkar ur så snabbt som det gjorde i denna värme så är det helt omöjligt att få nått att börja gro. Om nån kan det så ring till Janne för klubben söker en ny Head greenkeeper för fullt. :) När dom döda ytorna på många ställen var så stora som dom var så tar det en jäkla tid för dem att växa ihop, vilket vi ju alla har märkt under säsongen. Många ställen har växt ihop mycket bättre än vad jag trodde dom skulle göra men det har ju långt ifrån blivit så bra som jag velat. Vi har dressat, vertikalskurit, och luftat mycket för att stimulera gräset att växa ihop så gått det går och på många ställen har det växt igen sjukt bra men på många ställen är det ju betydligt sämre vilket jag verkligen beklagar.. Vi har gjort det vi kunnat med dom förutsättningar vi haft men det har varit tufft att få resultat en sommar som denna som ju i övrigt har varit helt fantastisk!

Jag tycker banan i övrigt är bättre än vad den varit nått år innan när jag jobbat här, fairways och tees är långt mycket bättre än förut, vi har lyckats trimma mycket, skött om bunkrarna och bunkerkanter, trimning runt träd och slyröjning, klippningen har vi lyckats hållt efter på ett mycket bra sätt med undantag för några veckor sen då ruffklipparen brakade helt och vi fick köpa en ny.
Riktigt surt är det att när allt annat blivit så bra så är greenerna sämre och extra surt när det är min sista säsong på klubben. Men jag har lärt mig mycket av detta och då framförallt att vara snabb på med en ny stödsådd på dom ytorna som verkar tveksamma för det är så himla kort period man har på sig här från att man sår tills det är fullt speltryck. Jag kommer ju tyvärr inte direkt få nytta av det jag lärt mig från detta då jag i fjol fick nys om en chans till ett helt annat jobb som jag kommer hoppa på till hösten, men man vet ju aldrig, kanske börjar jag jobba som greenkeeper i framtiden igen, det är ett riktigt bra jobb och jag har trivts fantastiskt bra!

Jag kommer skriva fler inlägg framöver med en summering vad som hänt hittills under säsongen och då inte minst med Roffes hjälp med grävmaskinen!

Ha de gott och må era bollar hamna på bra lägen på greenerna! ;)
/Jocke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar