I fjol la jag upp en förklaring på dom olika banskötselåtgärderna som vi gör på Åre Golfklubbs Facebooksida. Men eftersom jag vet att inte alla använder Facebook så lägger jag ut den här med.
En guide så ni vet vad det innebär när vi slänger oss med termer som dressning, vertikalskärning och luftning och varför man gör dem. Jag hoppas detta ger mer förståelse varför vi måste ställa till det för er som spelar ibland, de är inte för att jävlas utan ett måste för att få banan så fin som möjligt framöver.
Vad är dressning och vad är det bra för?
Dressning kallar man det när man slänger på ett tunt lager av sand på markytan. Man kan dressa bara för ytfinishens skull men vi gör det bara i samband med andra åtgärder för det kostar för mycket och tar för mycket tid annars och det är i samband med dom andra åtgärderna som dressningen gör som mest nytta. Dressningen gör förutom dom andra fördelarna jag skriver om nedanför att det blir bättre stopp i bollen. Läs som sagt mer om sandens nyttighet här nedanför.
Vertikalskärning då?
Det vi gör när vi vertikalskär är att vi byter ut "klippenheterna" på en klippare till enheter som det sitter en massa klingor i (typ sågklingor) istället för klippcylindrar. Klingorna sitter vertikalt för att skära upp snitt som är några millimeter djupa i tex greenytan. Detta gör man bland annat för att skära av gräsets så kallade utlöpare (får ni läsa er till vad det är) vilket gör att skottillväxten ökar, man tvingar dvs gräset att föröka sig själv och får därav en tätare green.
Det bildas även en så kallad filt (thatch) på jordytan, som blir som en skorpa, dels av gammalt dött gräs som ligger kvar och dels av att regn och maskiner/golfare kompakterar ytan med sin tyngd. Denna "skorpa" skär man upp när man vertikalskär, vilket gör att luft, vatten och näring tränger ner i jorden lättare och att gaser (från förmultning och dylikt i jorden) kan stiga upp i luften. Vertikalskärningen hjälper även fröer som ligger i jorden att komma fram och gör att det blir bättre förutsättningar för dom att gro.
Man ska helst dressa i samband med vertikalskärningen för att få ner sand i "filten", sand är luftigare än jord och det gör att nedbrytningen av filten ökar. Den ger också ett skikt för fröerna att växa i.
Vertikalskärningen i sig märks i stort sett ingenting för spelaren men dressningen gör att boll och klubba blir sandiga. Det ända i övrigt som man kan se är att greenen tunnas ut en aning och att det blir tunna linjer av klingorna.Vertikalskärningen ska även ge en viss ökning av hastigheten på greenerna.
Luftning?
Om ni ser att det är en massa hål i tex greenytan så är det för att vi har "luftat" greenen. Det finns olika typer av luftare men den sorten som vi använder är en hålpipeluftare. Dvs det är en massa pipor som går upp och ner och hugger hål i marken. Man brukar köra på ett djup av 6-20 cm (vi kan köra max till 8-10 cm med våran luftare). Efter denna åtgärd ska man alltid dressa, dels för att fylla igen hålen så dom inte påverkar rullen lika mycket och sen ökar sanden porositeten i jorden då den inte blir lika packad som matjord ("vanlig" jord) och på så sätt håller inte marken lika mycket vatten utan man får mer av den ofta allt för sällsynta luften i jorden. Små porer håller vatten och stora håller luft. Detta gör även att vatten och näringsgenomsläppligheten ökar och man minskar filtbildningen som jag skrev om under vertikalskärningen då filten bryts ner betydligt snabbare när det är mer syre i marken och inte är så blött. Dessutom blir det lättare för gaser som bildas vid nedbrytningen av dött material att ta sig upp ur jorden. Man gör alltså luftningen för att luckra upp och få ner mer sand i jorden.
Jag skrev att man efter luftning alltid ska dressa, men de stämmer inte. Den sista luftningen man gör på hösten så kan man med fördel lämna hålen öppna över vintern. Dels för att få ner tjälen i marken snabbare vilket gynnar gräset då man helst ska ha tjäle i marken innan snön kommer. Detta för att den inte ska kväva ett levande gräs (så kallad isbränna) och det minskar risken för sjukdomar som blir när gräset inte hinner "ställa in sig" för vinter. Man gör dessutom att marken torkar snabbare och håller sig mer torr vilket även det minskar risken för svampangrepp och man får ner värmen i marken snabbare på våren så att tjälen släpper fortare och gräset kan börja gro/växa tidigare.
Luftningen är det viktigaste momentet inom banskötsel för att få långsiktigt bra greener.
Overkill.
En sak som jag som golfbanenörd tycker är lite häftig och som jag vill förmedla till er är om ni hör/hört folk eller kommentatorer på tv som snackar om USGA greener eller greener som är uppbyggda enligt dom allra senaste riktlinjerna (tänkte på detta nu när jag satt och kollade på US Open). Så innebär detta att dom är byggda med sand som är av en viss mängd av olika fraktioner (storlekar) på sanden. Och när man har rätt mängd av dom olika storlekarna så håller greenerna bara den mängd vatten som är optimal för gräset (25% vatten, 25% luft och 50 % sand/jord). Greenerna fungerar då precis som när man håller en liggande tvättsvamp, den fylls upp och håller vattnet tills det blir för tungt, då släpper den igenom vattnet som är överflödigt. I greenens fall ner till dräneringsskiktet som ligger under sandbädden. Man kan då i princip inte vattna en green så att den blir vattensjuk. Lite fränt ändå väl? =)
Vet inte hur bra jag lyckades förklara men bara fråga på om det är nått ni inte fattar eller nått uttryck som ni vill att jag ska försöka förklara.
/Joakim Thorén, Head Greenkeeper