tisdag 17 september 2013

Daggborste och annat som ska göra att gräset ska ha så bra möjligheter som möjligt att klara den långa hösten och vintern.

Hej igen!

De händer inte mycket speciellt mitt på sommarn, de är klippning, underhåll och lite andra småjobb som gäller. Vi har hunnit dressa en gång sen sist, men de har ni nog koll på vid det här laget hur man gör och varför. 

Det som har hänt är väl att våran kära medarbetare Pär slutade för säsongen sista augusti, trist men det är så det måste vara när det inte finns ekonomi för längre anställning. Jag hoppas verkligen han vill komma tillbaks till nästa år och de låter hoppfullt när man snackar med han då han hela tiden sagt att det är ett kanonjobb det vi har ute på banan, vilket det verkligen är. Värmen har ju som bekant fortsatt i september vilket ju varit underbart men gräset fortsätter ju att växa rejält då så tiden blir knapp på tre man.

En annan viktig grej som vi köpt är en så kallad daggborste. Nu börjar ju den råa och fuktiga årstiden när nattens dagg ligger kvar länge på dagarna och ibland hela dagarna. Då är det viktigt att dagga av greenerna dom dagarna vi inte klipper eller vältar dem. Detta för att hålla gräsplantan torr så mycket som möjligt för att sjukdomar och svampangrepp gynnas annars av fukten.
Det är från nu vi verkligen kan påverka gräsets förmåga att lyckas övervintra på ett så bra sätt som möjligt genom att bland annat gödsla med mindre kväve vilket ger en starkare planta då kvävet är det näringsämnet som huvudsakligen gör att gräset växer och om man fortsätter gödsla med mycket kväve då så blir cellerna stora och cellväggarna svagare vilket gynnar sjukdomar och svampangrepp. Gräset har pga av att växtligheten minskar under den kallare och mörkare hösten sämre förmåga att hålla sitt immunförsvar starkt och förmågan att reparera sig själv blir betydligt sämre. Så det blir viktigare att hålla gräset så starkt som möjligt nu. 
Vi gödslar även med lite mer järn än under sommaren vilket är gräsets motsvarighet till våran C-vitamin, det förstärker gräsets immunförsvar.
Vi har även höjt klipphöjden på greenerna från 3.2 till 4 mm och kommer höja till 5 millimeter efter Brokentävlingen i helgen. Och släpper upp gräset ytterligare senare för att gräset är starkare desto längre det får vara. Höstluftningen ligger inte allt för många veckor fram i tiden heller, men det kommer jag skriva om senare.

Daggborsten som man går och skjuter framför sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar