tisdag 7 maj 2013

Det går stabilt framåt!

Hej igen!

Nu har Lasse, jag och Janne kommit igång ute på banan, otroligt kul att få jobba med dom igen och sätta igång en ny golfsäsong!

Vår första dag var torsdagen förra veckan och vi började med var att sätta i batterierna, som stått inne i värmen i vinter, i maskinerna och starta upp dessa. Allt startade och gick fint som tusan, alltid spännande att se. :)
Janne fortsatte snöslunga bort snön från greener och tees och vilken nytta de gjort nu efter några dagar, många greener låg under decimetrar med snö men är nu helt framtinade och på gång!

I fredags var Lasse och jag till Sonfjällets GK i Hede och hämtade våra aggregat som har slipats, de är ju en bit att åka men det var trevligt. Kul att få träffa greenkeeperserna som jobbar där, en far och son (Christer och Pär) , som är väldigt pratglada och trevliga med mycket erfarenhet och många egna lösningar på saker och ting så man lär sig alltid något och får lite nya idéer och inspiration när man snackar med dem.
Jag ska passa på att tacka Musikbygget för att vi fick låna deras paketbil så att vi slapp köra två vändor med släpvagn, väldigt schysst!

Den här veckan började ju med en solig och varm måndag,. Janne var ute och vertikalskar greenerna som var torra nog att köra. Vertikalskärningen gör man på våren främst för att skära upp en massa snitt i gräsytan för att "få fram" gräsfrön som ligger i marken och ge dom en luckrare jord och bättre förutsättningar att börja gro. Man får även bort lite dött gräs som ligger och täcker ytan och en hel del andra fördelar som ni kan läsa mer om i min förklaring av olika skötselåtgärder bland dom första inläggen jag gjorde, om ni är intresserade.
Det här har Janne fortsatt med även idag och kunnat kört dom allra flesta greenerna.

Jag och Lasse har mest varit i garaget och fixat med maskinerna och dom olika redskapen för att göra allt fit for fight inför våren och sommaren.

Vi väntar nu ett lass med dressand som ska komma senast på måndag, när vi fått det så är planen att börja hjälpså med lite nytt gräsfrö och då måste man dressa efteråt för att lägga på en yta åt gräsfröet att gro i.
Dom två tidigare åren jag jobbat har vi klarat oss utan hjälpsådd då de tagit sig så bra på egen hand, men eftersom 11:ans green som vi la på en ny såbädd (ytlager) på förra våren och sådde med nytt gräsfrö av en sort som heter Kärrgröe verkar vara den green som klarat sig bäst efter vintern så tänkte jag så i lite av den grässorten i dom andra greenerna också och hoppas att det gräset klarar sig bättre även nästa vinter.
Jag vet att de är hjälpsått med den grässorten innan min tid också så den finns redan i våra greener tillsammans med andra sorter som såtts genom åren eller tagit sig in på annat sätt, men jag vill hjälpa den grässorten lite extra med lite nytt frö.

11 green, grönast av alla.
Dom små fläckarna som vi inte lyckades få fröet att växa i i fjol är ju fortfarande kvar, men jag har stora förhoppningar efter snöns kompaktering, lite nytt gräsfrö och flitigt gödslande och vattnande så ska de nog ordna sig.


Vi väntar även på att marktemperaturen ska bli stabil på minst 7-8 grader då vi ska slänga på första gödselgivan med stor mängd snabbtverkande kväve (ja de finns faktiskt snabbverkande och långsamtverkande gödselmedel) för att kicka igång gräset.
Det är vid runt 6-7 grader som gräset börjar gro och växa och innan dess gör ju gödsel ingen större nytta då det mesta bara kommer lakas ur och inte tas upp av gräset.
Idag var temperaturen runt 5,5 grader på dom greener jag mätte.


Det blev ett riktigt långt inlägg, hoppas ni orkade läsa.
Mvh Jocke

2 kommentarer:

  1. ett tipps är att täcka greenerna med en duk det gör ca 3-4 gr skillnad under duken,då börjar gräset gro snabbare .mvh roffe

    SvaraRadera
  2. Ja tack för tipset Roffe! Vi gjorde det ifjol när vi sådde och får göra det nu igen och så i ännu mer frön och hoppas på bättre resultat! /Jocke

    SvaraRadera